Allt fler bor på vandrarhem

Antalet gästnätter på landets hotell, vandrarhem och campingar ökar, visar ny statistik. Störst är ökningen i Uppsala län.

Dessutom blir antalet vandrarhem fler och fler. Oscar Diös driver flera vandrarhem i Uppsala.
- Vi ligger efter, Uppsala har inte varit så vandrarhemstätt. Jag tror att ostkusten har varit sämre på att erbjuda vandrarhemsplatser än västkusten, säger han.

Oscar Diös driver tre vandrarhem i Uppsala, bland annat det helt nyöppnade på Kvarntorget. Under förra året startades 20 nya vandrarhem i landet, varav tre här i länet.

Samtidigt ökade det totala antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och campingplatser. Mest ökade gästnätterna i Uppsala län. Förra året hade länet över 1,1 miljon gästnätter vilket är en ökning med 18 procent jämfört med föregående år. En del av det stora uppsvinget beror på den nya turistanläggningen i Forsmark.

Hotellen har fortfarande överlägset flest gästnätter, men Oscar Diös tror att bilden av vandrarhemmet börjar förändras och det är stor spridning på de som tar in på vandrarhem.

Per Henrik Johansson
per.henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista