Tungt kriminella lämnar inte in vapen

Vapenamnestin som träder i kraft om några veckor kommer inte att rensa ut vapen bland de tungt kriminella. Det menar polisen i Uppsala län. Förra gången det här genomfördes, för 13 år sen, kom det in knappt 500 vapen i Uppsala län.

I polisens vapenvalv står rad efter rad med inlämnade gevär, revolvrar och pistoler. Varje år skickas mellan 700 och 1000 vapen till SKL för skrotning. Just nu tömmer Uppsalapolisen hyllorna i valvet för att ge plats till de vapen man tror ska komma in de närmsta månaderna under vapenamnestin, då alla kan lämna in illegala vapen utan att riskera straff. Men vapenamnestin kommer inte att rensa bland vapnen hos de tungt kriminella, säger Hans Nyfjord.
- De här vapnen som vi räknar med att få in nu är sånt som står och har blivit kvar hos äldre personer. Vapen från de kriminella kretsarna får vi inte in, väldigt få isåfall, säger han.

Av säkerhetsskäl kommer man att få lämna in vapnen på baksidan av polishuset, för att undvika att människor kommer in med vapen i receptionen.

Ann Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista