Protester i Jumkil mot nedläggning

Föräldrar i Jumkil, utanför Uppsala, mobiliserar nu mot förslaget att lägga ner Jumkils skola. De har startat ett nätverk för att påverka politikerna.

Det var för en dryg vecka sedan som elever, personal och föräldrar vid den röda träskolan invid Jumkils kyrka fick beskedet att deras skola hör till de som föreslås läggas ner.

I området finns för få barn i framtiden för att fylla de fyra skolorna. Jumkil är den tjänstemännen har pekat ut, bland annat eftersom fler barn bor och kommer att bo nära de andra skolorna.
- Jag fattar inte varför. Det här är ju den enda skolan som ligger nära vägen. Lägger man ner kommer ingen att vilja flytta hit i framtiden, säger Emelie Dawson som går i sexan.

Föräldrar i Jumkil har nu startat ett nätverk för att förhindra nedläggningen av skolan. De kommer bland annat att göra en namninsamling för att visa att det är många som kommer att vilja ha sina barn i den här skolan framöver.  De kommer också att trycka på att även om det inte bor så många runt skolan i Jumkil, så ligger den mitt i området och bättre till för många än exempelvis Åkerlänna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista