Färre elever bakom nedläggning i Jumkil

Antalet elever i Jumkils skola har minskat från över 120 till under 80 på några år och minskningen beräknas fortsätta. Det är den främsta orsaken bakom att tjänstemännen i Uppsala kommun föreslagit att den skolan ska läggas ner.

Lena Lundqvist har hållit i den stora skollokalsutredningen.
- Jumkils skola har inte elever i närområdet för att kunna fylla skolan, säger hon.

Den utredning som sett över alla skol- och förskoleloklasser i kommunen, för att kommunen ska kunna samordna bättre och inte betala onödigt mycket för lokaler presenterades för någon vecka sedan. Den föreslår att flera skolor läggs ner, en av dem är den i Jumkil.

Som vi berättade tidigare i Upplandsnytt har föräldrar där reagerat och de gör bland annat en namninsamling i protest. De menar också att många argument talar mot att just deras skola läggs ner, som att skolan ligger bra till för många som jobbar i stan och att den har idrottshall. Dessutom äger kommunen lokalerna, till skillnad från Börje skolas lokaler, och kommunen har sagt att externa lokaler ska lämnas i första hand.
- Börje är en större enhet. Den kan alltså ta emot fler elever och området klarar inte av att bli av med en så stor enhet, säger Lena Lundqvist.

De engagerade i Jumkil menar också att det skulle vara förödande för bygden om skolan försvann. Lena Lundqvist på fastighetskontoret poängterar att de inte har tagit några sådana hänsyn.
- Vi har tagit fram ett faktaunderlag, resten är en dialog mellan politker och allmänhet.

Möten där intresserade kan diskutera skolornas framtid med politiker kommer att ordnas i alla områden i kommunen från slutet av februari.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista