Uppsala får nordens största cykelparkering

Uppsala nya resecentrum kommer att få nordens största cykelparkering. Idag presenterades planerna som bland annat innehåller ett avgiftsbelagt garage för cyklar. Men det kan också komma att kosta att parkera cykeln i det fria.

Viktor Sjöberg är Kommunens projektledare för resecentrum;
-Vi vill ha ordning och reda, och ett område som är väl belyst. Det ska vara lättskött med cykelställ och anordningar så man lätt kan låsa fast sin cykel. Kanske till och med en garagebyggnad för cyklarna.
- Garage innebär oftast att man få betala, blir det så?
- Det kan bli så, därmed har vi möjlighet att övervaka cykelparkeringen och få bort skrotcyklarna och cyklar som är styckade på olika sätt. Säger Viktor Sjöberg. Men hur höga avgifterna kan komma att bli finns det inget förslag på ännu.

Några cyklister som Upplandsnytt träffade var inte positivt inställd till att betala en avgift för att parkera sin cykel.

-nej helst inte, jag tycker inte att det är värt det. Sa en cyklist som var på väg att hämta sin cykel.

Varje dag trängs över 3000 cyklar vid centralstationen i Uppsala. För att kunna få ordnning på det kaos som brukar råda där vill nu kommunen bygga garage och utomhus tak för cyklarna. Det planeras för 7000 platser. Vilket kommer att göra det till nordens största cykel parkering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista