För mycket stress ger dåliga chefer

Cheferna inom Uppsalas största arbetsplats, kommunen, har för lite tid till att vara den sortens chef som personalen efterfrågar.

Det är en av anledningarna till att medarbetarenkäten som Upplandsnytt rapporterat om under dagen, visar på ett så stort missnöje bland personalen, tror facket SKTF. Så många som nära hälften av de anställda tycker att chefen är dålig på att bland annat hantera konflikter. Vi hör Mona Sjölund på SKTF:
- Jag tycker att cheferna ska få bättre förutsättningar att få vara chef. Cheferna känner sig väldigt mycket mittemellan, man är mellan ledning och underställda och man ska hela tiden tänka på att få budgeten i balans.

Tidigare i år har vi rapporterat om resultaten i den här enkäten men det som presenterades på måndagen, visar hur det hela ser ut uppdelat på de olika kontoren.

På Gatu- och trafikkontoret till exempel så upplever varannan av de drygt 40 anställda att den närmaste chefen är dålig på att ta tag i konflikter. Dessutom upplever varannan anställd en så stor psykisk utmattning efter arbetsdagen att det påverkar fritiden negativt. Lennart Kunni är chef på Gatu- och trafikkontoret:
- Det är bra att personalen ger allt, men det är negativt att det går ut över fritiden. Man måste vila istället för att umgås med vänner och familj. Det pekar på att arbetsbelastningen är hög, det måste vi göra något åt.

Fackförbundet kommunal säger att vissa chefer medvetet väljer bort delar av chefutbildningen och att det påverkar hur personalen känner.

Lennart Kunni menar att det arbete som Gatu- och trafikkontoret ska utföra behöver mer pengar, och det låter likadant på andra kontor inom kommunen.

För en vecka sedan meddelade Lennart Kunni att han tänker sluta på sin post lagom till sommaren. Och en av anledningarna är just resursbristen och den arbetsbörda som det lett till:
- Jobbet tär ju, det finns något utanför jobbet också och det måste man passa på att njuta av när man kan.

Och Mona Sjölund på SKTF befarar att fler chefer kan komma att sluta:
- Det finns en risk att man inte orkar med. Det kan bli så, ja.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista