Ovisst om Kålsängsgränds gruppbostad

Vad ska hända med de boende på Kålsängsgränds gruppbostadi i Uppsala? Det vet varken de boende, personalen eller de anhöriga.

Sedan 20 år tillbaka bor sex personer med utvecklingsstörningar i gruppbostaden i centrala Uppsala. Nya lokaler behövs, det tycker både personalen och kommunen. Problemet är att ingenting har hänt, och ingen har fått veta vad kommunen planerar.

Historien tog sin start för cirka två år sedan när det började talas om att gruppen skulle flytta ifrån sitt boende där några av dem bott tillsammans i 20 år. Lokalerna har blivit gamla och är inte anpassade för den ålder som de boende nu börjar komma upp i, men man fick inte veta när flytten till ett nytt boende ska kunna ske.

Rykte om mögel

I september förra året upprördes de anhöriga då kommunen meddelade att gruppen skulle splittras till andra boenden på grund av att det skulle finnas mögel i lokalerna. Men möglet visades sig bara finnas som ett rykte bland tjänstemän på kommunen och återigen var det oklart vad som skulle hända med gruppboendet. Det skulle komma ett besked från kommunen den 10 januari i år. Margareta Ragnarsson representerar de anhöriga och kom till mötet för att få höra vad som planerades.

- På mötet kom vi gode män och anhöriga men kommunens tjänstemän hälsade att de inte hade något att berätta och dök inte upp på mötet. Då blev vi irriterade och skrev ett brev till kommunen, säger Margareta Ragnarsson.

Inget mejlsvar

I brevet kräver de anhöriga att få veta vad det finns för planer med boendet och vad som skall hända med de som bor där som inte kan föra sin egen talan. Men ännu har man inget fått veta.

- Vi har inte fått veta någonting. De svarar inte på mejl och det var därför vi skrev brev, men vi vet fortfarande ingenting.

På gruppboendet oroas både personalen och boende över att inte veta vad som skall hända. Rita Kortelainen som jobbat åtta år på gruppboendet berättar.

- Det är inte alla som förstår, framför allt är en kille jätteorolig. Han pratar om det varje dag. När ska vi flytta, hur ska det se ut, vad ska han äta, och så vidare, säger Rita Kortelainen.

Bjudit in till nytt möte

Nu har de boende och deras anhöriga bjudit in till ett nytt möte med kommunen i slutet av mars.

Upplandsnytt återkommer med kommentarer från ansvariga på Uppsala kommun.

 

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista