Samtek straffade med miljonbelopp

Det företag som sköter de flesta sophämtningar i Uppsala, Samtek, hade så många missade sophämtningar förra året att företaget fick betala 1,6 miljoner kronor i straffavgift till Uppsala kommun.

Kommunen kallade Samtek flera gånger till träffar för att försöka få företaget att skärpa sig, säger Magnus Källman, chef på VA- och avfallskontoret.

- Vi reagerade på att det var fler missar än tidigare år. Det tyckte vi inte var acceptabelt.

Upplandsnytt har tidigare berättat om klagomål mot Samtek från boende i Storvreta och från kommunala Uppsalahem där det handlade om missade hämtningar och slarviga hämtningar, framför allt i Gottsunda och Eriksberg.

Men Samteks missar har varit långt fler än så, visar siffror som Upplandsnytt nu kan redovisa. För det är så att varje missad hämtning kostar företaget 1 000 kronor i straffavgift till kommunen, och förra året fick Samtek, som står för två tredjedelar av sophämtningen i Uppsala, betala 1,6 miljoner kr i straffavgift. Det är nästan en fem gånger mer jämfört med året före. Samteks vd Rolf Johansson säger att problemen uppstod under början på fjolåret.

- Det är kopplat till den omläggning vi gjorde och införde andra skift, en ändring som inte föll väl ut. Det gjorde att frekvensen av missar ökade. Det är inte acceptabelt att vi missar så mycket.

Samtec har bytt ledning sedan dess. Är det på grund av att det blev så här?

- Eftersom jag tillhör den nya ledningen vill jag inte kommentera det, säger Rolf Johansson.

Företaget arbetar nu med en rad åtgärder för att minska missarna.

- Ett exempel är att vi ger en bonus på tusen kronor till den som inte gör några missar under en månad, säger Samteks Rolf Johansson.

Det andra sophämtningsföretaget i Uppsala, Ragnsells, fick också ökade straffavgifter förra året, men ökningen var inte lika kraftig. Ragnsells straffavgifter ökade från 250 000 till 500 000 kr förra året.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista