Våld mot kvinnor utreds snabbare

För ett år sedan var utredningstiderna för våld mot kvinnor och grov kvinnofridskränkning väldigt långa. De hade till och med ökat trots att polisen haft som mål att minska dem. Men nu har läget blivit bättre.

Tommy Andersson, chef för kriminalavdelningen på Uppsalapolisen, säger idag att läget blivit bättre även om man inte nått de högt uppsatta målen.

- Sen förra året har vi anställt utredningsmän för att komma tillrätta med den här typen av brottslighet. Det har lett till en ökning på 60% av leverans av förundersökningar till åklagare, säger Tommy Andersson.

Arbetet går sakta framåt. Sedan något år tillbaka sorterar familjevåldsbrotten under en egen rotel, och man samarbetar även väldigt nära med Rikskvinnocentrum för att få en bra samordning.

Barn som drabbats av våld och brott har sedan i höstas fått hjälp på ett så kallat barnahus i Uppsala - där får poliser och specialister komma till barnen istället för att barnen ska slussas runt. Detta innebär att barnen förhörs senast åtta dagar efter det att anmälan är gjord, säger Tommy Andersson.

- Ju snabbare vi kan göra klart vår utredning desto fortare kan vi också sätta in andra adekvata åtgärder för att barnen ska må så bra som möjligt, säger han.

Kontakta reportrarna
anna.gustafson@sr.se
christer.engqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista