Sol-och-vårare lurade kvinnor

En 37-årig bedragare, en så kallad sol-och vårare, från Uppsala dömdes i dag till ett och ett halvt års fängelse för att ha lurat över 30 personer på pengar. De allra flesta av offren är kvinnor som han fått kontakt med via internet.

Uppsalabon, som egentligen har ett vanligt svenskt namn, lade sig till med italienska manér för att charma kvinnorna och färgade också sitt hår i svart färg.

Presenterade sig som ”Gianni”
Den första kontakten brukade han ta på dejtingsidor på nätet, t ex Spraydate, och sedan träffades de vanligen på restaurang där han presenterade sig som Gianni eller Giovanni Santori. Flera av kvinnorna blev förälskade i honom och lät honom flytta in hemma hos dem då han påstod att han just hade lånat ut sin egen lägenhet eller att han haft en vattenläcka i sin lägenhet.

Han påstod att han hade en syster som jobbade på SAS och frågade om de ville köpa resor billigt till Maldiverna eller Bali eller Kuba, och pengarna som de sedan betalade in på ett konto fick de sen aldrig se. Kontot tillhörde honom själv.


Ljög om bevittnat mord
Då en av kvinnorna avslöjade hans rätta identitet föll han i gråt och förklarade att han hade hemlig identitet därför att han bevittnat ett mord i narkotikakretsar.

Totalt svindlade uppsalabon till sig 135 000 kronor från de 32 personerna. Och i dag fick han sin dom av Stockholms tingsrätt: ett och ett halvt års fängelse.

Kontakta reportern
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista