Bostadsportal i Uppsala blir inte av

Det blir ingen bostadsportal i Uppsala, det har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat. Den borgerliga majoriteten i kommunen vill avbryta arbetet med en portal på internet som skulle göra det lättare att söka bostad.

Susanna Hansson, bostadsansvarig på Uppsala studentkår är mycket besviken.
- Vi känner oss lite svikna av politikerna. Det här är något vi diskuterat mycket och de har varit väldigt positiva förut, säger hon.

Bostadsportalen skulle vara till för alla som vill söka en bostad i Uppsala. Här skulle informationen om alla olika hyresvärdar vara samlad och eventuellt skulle det även ha funnits någon form av kösystem.

Studentkårerna har varit väldigt positiva till portalen. För många nya studenter är det svårt att hitta bland till exempel alla små stiftelser som hyr ut bostäder. Enligt studentkårens bostadsundersökning så får de flesta studenter bostad via kontakter och är man då ny kan det vara svårt.

Moderata kommunalrådet Cecilia Forss tycker inte att det är kommunens sak att stå för en bostadsportal. Därför väljer de att avbryta det arbete som den tidigare majoriteten påbörjat. Hon tycker studentkårens egen sida är tillräcklig och om bostadsbolagen tycker att det skulle underlätta förmedlingen får de själva ordna en internetportal.
- Vi beslutar att inte gå vidare. Det känns som att det här är en uppgift för de som hyr ut bostäder, säger hon.

Men Susanna Hansson håller inte med.
- Vi har ju sett att det fungerar bra i Stockholm och Göteborg där det ju finns bostadsportaler, säger hon.

Ulrika Hüllert
ulrika.hyllert@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista