Journalsystem ska granskas

Nu ska det nya datajournalsystemet Cosmic återigen granskas. Vårdcentraler som inför systemet kan bara jobba för drygt halv maskin, och nu ska en oberoende konsult granska hur de nya elektroniska patientjournalerna påverkar arbetsmiljön.

För drygt ett år sen stoppades införandet av datajournalsystemet Cosmic efter kraftig kritik, men sen oktober har landstinget börjat införa systemet igen. Vid midsommar ska alla inom vården i Uppsala län använda de elektroniska journalerna. På Fålhagens vårdcentral i Uppsala har man använt datajournalsystemet i några månader.
- Att skriva ett enkelt recept tar minst dubbelt så många knapptryckningar, det betyder ju att det tar dubbelt så lång tid. Det säger Svante Svenson som är husläkare på Fålhagens vårdcentral i Uppsala.

Systemet, som även införts på andra håll i landet, har utvärderats förr, och nu är det dax igen. En oberoende konsult ska granska hur datajournalsystemet påverkar arbetsmiljön. Läkare, sköterskor och andra som jobbar i systemet kommer att intervjuas på två vårdcentraler, i Enköping och Gimo. Brita Winsa ansvarar för införandet av systemet inom Landstinget i Uppsala län.
- Det finns folk i verksamheten som upplever att det går långsammare, och vi vill ta reda på hur det faktiskt ser ut, säger hon.

En uppskattning är att vårdcentraler det närmaste året kommer ligga på 60-70 procent av sin kapacitet, när läkarna är upptagna med att skriva i det här nya journalsystemet. Utredningen, som ska vara klar om några månader, ska kunna ge svar på om systemet fungerar som det var tänkt. Men att bara nå upp till 60-70 procent av sin tidigare kapacitet är inte rimligt, säger Brita Winsa.
- Det är inte säkert att det är på det viset, det är det vi vill ta reda på och vi ska titta på det nu, säger hon.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista