Studentkåren kritisk till regeringsförslag

Uppsala studentkår tror att de nya reglerna för tillträde till högskolan ökar snedrekryteringen.

Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) presenterar idag en rad förändringar för de som vill läsa på högskola. Bland annat ska gymnasieelever som läser mer språk och svår matte få extrapoäng när de söker in på högskolan.

- Man säger med de nya reglerna att alla moderna språk ska vara meriterande. Vi hoppas att det betyder att nyligen invandrades språkkunskaper betyder lika mycket som svenska språkkunskaper, säger Kristina Persdotter, utbildningsansvarig på Uppsala studentkår.

Förutom att språk så ska matte premieras högre. Det är studentkåren också kritisk till. Kåren tycker att matte inte behöver premieras så högt och att det kommer leda till att gymnasieelever kännes sig tvungna att läsa naturvetenskapligt program.

En annan förändring i reglerna är att 25:4 reglen tas bort från hösten 2008. Regeln innebär att den som fyllt 25 år och arbetat i fyra år är behörig att söka till högskolan.

 

 

Ulrika Hyllert
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista