Långt till närmsta silo - bönder slutar odla

För många bönder kan det bli krångligare och dyrare att sälja sitt spannmål i framtiden. Lantmännen vill nämligen lägga ner ett stort antal av alla siloanläggningar där spannmålet förvaras.

I Uppland har de flesta siloanläggningar redan lagts ner och Lars-Olov Carlsson i Grillby utanför Enköping, berättar att flera av hans grannar har slutat odla på grund av att det har blivit för långt till närmsta silo.

- Det är klart att det skapar problem, framför allt för de mindre. Många som haft fritidsjordbruk har slutat helt att odla, det är klart att det blir jobbigt, säger Lars-Olov Carlsson

Det är inte längre traktorer man hör vid silon i Grillby, utan barnen på dagiset som flyttat in i det som förut var Lantmännens kontorsbyggnad.

Silon i Grillby stängdes för två år sedan. Då fick fick Lars-Olov Carlsson köra vetet, kornet och oljeväxterna 1,5 mil, till en silo i Enköping, förut behövde han bara köra 1,5 kilometer. Men nu har Lantmännen stängt den också, så Lars-Olov Carlsson får i fortsättningen frakta spannmålet drygt fem mil till Uppsala eller Västerås.

Lantmännen kommer att riva eller sälja en stor del av landets spannmålsanläggningar. Det som varit 92 siloanläggningar ska vara 15 inom tre år och orsaken är att många anläggningar är för stora och i Lantmännens ögon olönsamma.

Att gå samman och köpa en silo är ett alternativ för bönder som inte kan lagra spannmålet på gården, men i Grillby det för dyrt. Lars-Olov Carlsson, som skördar runt 750 ton spannmål per år, får därför i fortsättningen hyra en lastare och en lastbil för frakten. Men bland grannarna i Grillby funderar fler och fler på att sluta odla för att det blir krångligare med transporterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista