Chaufför gjorde pappersjobb under färd

Nu på eftermiddagen avslutades rättegången mot den busschafför som i somras körde vårdslöst på E4. Mannen satt och fyllde i papper och använde sin mobiltelefon samtidigt som han körde en buss med ett 50-tal passagerare.

Busschauffören körde en linjebuss som tillhör Y-buss. De kör mellan Stockholm och Umeå. Det var på E4 strax före och efter Uppsala som chauffören ska ha kört vårdslöst.

En passagerare fångade chaufförens dubbelarbete med sin filmkamera. Tidigt under rättegången visades den 6 minuter långa filmen upp och bilderna visar hur chauffören sitter med papper i vänster hand och med en mobiltelefon i höger hand. Pappren är boknings- och lastningslistor som måste fyllas i och redas ut för att man skall se vilka som betalt för resan och vid vilka hållplatser man skall stanna. Just den här dagen  jobbade chauffören själv och den värdinna som normalt brukar finns ombord som tar hand om detta arbete var inte med.

Chauffören berättar att det här förfaradet är mycket vanligt.

- På grund av tighta tider så gör jag det här under gång, när jag tycker att jag kan göra det utan risk. För mig är det här inget konstigt, det här är ganska vanligt. Det tar en del tid eftersom jag måste ha uppsikt på vägen, det är ju av högsta prioritet.

Chauffören berättar också att han håller i ratten samtidigt som han håller i pappren, han menar att han inte släpper ratten utan har kontroll över den med ena handen.

Åklagaren frågade varför han inte kunde stanna bussen och uträtta pappersarbetet. Chauffören svarar då att tidspressen ställer krav att man gör det här så smidigt som möjligt.

- Jag känner att jag kan göra det här på motorvägen eftersom trafiksituationen ser ut som den gör. Det fungerar utan att göra avkall på säkerheten. Det är rutin för mig, säger chauffören.

- Det skall bli intressant att se hur rätten bedömer fallet, säger åklagare Fredrik Karlsson.

Åklagaren vill att mannen ska dömas för vårdslöshet i trafik.

Tingsrättens dom i målet kommer om en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista