Felaktiga intyg ger dementa sämre vård

Dementa i Uppsala som är under 65 år får ofta för dålig hjälp därför att läkarna inte vet hur dom ska skriva sina intyg. Den kritiken kommer nu från Uppsalasjuksköterskan Kerstin Lundström, som är specialiserad på demensfrågor.

- Det här är förödande för unga demenssjuka. Läkarna har inte kunskap om att det är ofullständiga intyg de skriver.

Följden av det blir att dementa under 65 år ofta inte får den hjälp som dom har rätt till, menar Kerstin Lundström, som föreläser om demens och driver egen firma med inriktning på demensfrågor. Kerstin Lundström säger att läkarnas intyg, i Uppsala och landet i övrigt, ofta är skrivna så att följden blir att den dementes sjukdom klassificeras i fel personkrets.

För att få rätt till hjälp av en personlig assistent mer än 20 timmar i veckan, krävs det att läkaren i sitt intyg skriver att det handlar om en organisk hjärnskada eller hjärnskada som förvärvats i vuxen ålder. Skriver läkaren bara att det handlar om Alzheimer hamnar den demente i fel klass.

Kerstin Lundström, som arbetar som god man, säger att dom dementa får rätt till slut om dom har någon som talar för sig och överklagar ända upp till kammarrätten, men den utdragna processen skapar ett onödigt lidande, menar hon. Lena Kilander är överläkare och chef för minnesenheten på Akademiska sjukhuset:

- Jag har aldrig hört det framföras av någon. Om det är någon formulering som har missförståtts så tar vi givetvis och hjälper till efter bästa förmåga.

Reporter marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista