Unga tvingas betala för mycket för att bo

Fyra av tio unga har fått betala överhyra för sin bostad - eller känner någon som gjort det. Och problemet är ännu större i Uppsala. Det visar den stora boutredningen, som presenterades igår - och som nu föreslår hårdare tag mot dem som tar ut överhyror.

Förslaget välkomnas av Susanna Hansson på Studentkåren i Uppsala:

- Vi tror att det är en väg att angripa problemet.

Susanna Hansson som är bostadsansvarig på studentkåren sitter med den statliga Boutredningen framför sig och hon håller med om mycket i den.

En sak den visar är att missförhållandena är stora på bostadsmarknaden. Två av tre unga säger att de själva varit inblandade i svarthandel med hyreskontrakt, fått betala för mycket i hyra, blivit lurad vid en bostadsaffär eller bott olagligt - eller känner någon som gjort det. Och enligt utredningen är problemen vanligare bland Uppsalas unga.

Boutredningen föreslår lagskärpningar när det gäller andrahandsmarknaden för bostäder, bland annat menar utredaren Lotta Jaensson att överhyror bör leda till både en prick i straffregistret och en ekonomisk påföljd.

Reporter lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista