Mp vill ha boende för yngre dementa

Miljöpartiet i Uppsala vill att kommunen ska ordna ett speciellt bonde för unga dementa. I morse hörde du i Upplandsnytt om att unga dementa har svårt att få tillräckligt med hjälp.

Miljöpartisten Johan Lundqvist i äldrenämnden i Uppsala tycker att unga dementa måste få möjlighet att bo med andra unga.

- Unga dementa mår inte bra av att bo med mycket äldre personer som har demens. Uppsala är ju inte ensamma med det här problemet utan alla uppländska kommuner behöver de här platserna. Uppsala borde starta ett boende och sälja platser till resten av länet och på så sätt få täckning för ett boende, säger Miljöpartisten Johan Lundqvist.

Men moderaten Stig Rådahl, moderat och ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder säger att problemet inte är så stort.

- Det är olyckligt om unga hamnar med äldre, men det är bara är ett fåtal som bor i demensboenden som anordnas av äldrenämnden. Det är för närvarande tre stycken. Det är så klart inte bra men vi jobbar på att hitta lösningar, säger Stig Rådahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista