Riksdagsledamot: "Jag skäms"

Folkpartisten och riksdagsledamoten Cecilia Wikström från Uppsala är mycket upprörd över beskedet igår eftermiddag att Ungdomssymfonikerna lägger ner. Det är minskade statsanslag till länsmusiken på 3% som ligger bakom nedläggningen.

- Det här är fullständigt oacceptabelt, jag är otroligt upprörd, det här är inte förenligt med borgerlig  politik, säger den folkpartisitiske riksdagsledamoten Cecilia Wikström på en telefonledning från Västindien.  


Ungdomssymfonikerna drivs av Musik i Uppland ihop med Musik i Gävle och består av cirka 50 ungdomar mellan 14 och 24 år. Efter beskeden om minskade anslag från regeringen har Musik i Uppland tidigare aviserat om att neddragningar var att vänta. Att det nu blev Ungdomssymfonikerna beror dels på att det är den nya ste verksamheten, samt att Musik i Gävle inte ansåg sig ha några alternativ alls.
Regeringens beslut att ta beslut som får den här effekten är något som folkpartisten Cecilia Wikström från Uppsala inte ställer sig bakom.
- Jag skäms för det här beslutet, sista ordet kan inte vara sagt ännu, säger hon till Upplandsnytt.

Vad hoppas du ska kunna ändra regeringens beslut?
- Nu måste regeringen ta sitt ansvar och se till att det här inte blir verklighet och att inte ännu fler tråkiga saker händer.

Vad kan hända mer?
- Ungdomssymfonikerna i Gävle och Uppsala är kanske bara början, det kommer nog mer om man inte lägger in någon form av kompensation. Hela kulturarbetet är i fara om man gör en sådan här sak, speciellt när det drabbar unga människor, säger Cecila Wikström.

 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista