Upprop för förskolan i Storvreta

I Storvreta har föräldrar till barn på Astrakanens förskola tröttnat på att inte få några besked från politikerna. De är oroade över ökande barngrupper, några föräldrar har därför startat ett upprop.

- Det hjälper inte att bara gnälla, man måste göra något. Politikerna har fattat beslut utan att förså vidden av det, säger Annika Wänman och Anna Ohlsson som startat ett uppropet.

Som vi berättat tidigare i Upplandsnytt så har barngrupperna i Uppsalas förskolor blivit större, samtidigt som personaltätheten försämrats.

På Astrakanens förskola i Storvreta, där Annika Wänman och Anna Ohlsson har sina barn har en tjänst från varje barngrupp försvunnit, samtidigt som grupperna blivit större.

Annika Wänman och Anna Olsson är oroade över utvecklingen och har startat ett upprop där över sextio föräldrar skrivit under. Skrivelsen har skickats till samtliga ledamöter i barn- och ungdomsnämnden och dessutom till flera tjänstemän samt förskolechefen Pia Sparreskog.

I skrivelsen kräver föräldrarna bland annat en förklaring och en konsekvensanalys av neddragningarna. De är rädda att förskolorna kommer bli en plats där man förvarar barn och att det inte kommer att finnas utrymme för god pedagogisk verksamhet.

-Personalen kommer ha mycket svårare att se varje enskilt barn och de kommer ha svårt att fylla dagarna med något annat än ren barnpassning, säger Annika Wänman och Anna Ohlsson.

Men ekonomin för barnomsorgen är ansträngd och trots att det kommer att skjutas till 18 miljoner kronor till privata och kommunala förskolor under 2007, så kommer det inte att minska barngrupperna, säger förskolechefen Pia Sparreskog.

Ingen har hittills svarat på föräldrarnas skrivelse, men barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss lovar att hon ska höra av sig till bland annat Annika Wänman och Anna Ohlsson.

- Föräldrarnas oro ska man ta på allvar. Men jag vill ta kål på ryktet att vi skulle ha gjort neddragningar i förskolan beroende på våra anslag. Så är det inte, utan förskolan 2006 levde över sina tillgångar och därför måste de naturligtvis anpassa sig, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss

Anna Ohlsson och Annika Wänman tycker att politikerna borde skjuta till mer pengar, snarare än att riskera barnens hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista