Krav på förändring av personvalskryssen

Ingen uppländsk riksdagskandidat lyckades ta sig förbi sina partikamrater genom personvalskryss - det är nu helt klart. Två uppländska riksdagskandidater vill nu att personvalssystemet ska förändras.
En av dem är moderaten Ulrika Karlsson, som tycker att de inte borde finnas någon spärr som säger att en kandidat måste kryssas på en viss andel av partiets röstsedlar för att komma in - utan de politiker som får flest kryss borde alltid vara de som får komma in, menar hon. För att till exempel Ulrika Karlsson, som står på tredje plats på moderaternas lista, skulle ha tagit ett av partiets två riksdagsmandat krävdes att 8% av dem som röstat på partiet i länet hade kryssat för hennes namn. Det lyckades inte, hon kryssades på drygt 4%. Och när nu alla röster till riksdagen är räknade så står det klart att ingen uppländsk riksdagskandiadat lyckats ta sig förbi sina partikamrater med hjälp av personvalskryss. De tre politiker i länet som kryssats på mer än 8% av valsedlarna, kristdemokraternas Mikael Oscarsson, centerns Rigmor Stenmark och miljöpartiets Åsa Domeij, stod redan högst på listorna. De som placerats längre ner men drivit personvalskampanjer har inte lyckats. Lisa Pelling till exempel stod på sjätte plats på socialdemokraternas lista - hon fick näst flest personvalskryss i partiet - men får ändå inte en av de fyra riksdagsplatserna. Hon tycker att spärren på att man måste kryssas på 8% av valsedlarna borde sänkas till hälften. En av dem som inte tycker att det är något problem att ta sig förbi andra med personvalskryss är folkpartisten Erik Ullenhag, som själv har förstaplatsen på listan och som dessutom fått flest personkryss i partiet i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".