Allt färre läser papperstidningar

Upsala Nya Tidning tappar läsare, men Enköpingsposten ökar. Det visar de senaste upplagesiffrorna från Tidningsstatistik AB, TS.

Det är allt färre Upplänningar som läser papperstidningar numera. De senaste åren har Upsala Nya Tidning tappat läsare, och förra året tappade tidningen 1900 läsare, vilket motsvarar en nedgång på 3,2 %. Tidningen har nu 56 600 läsare.
- Vi ser i branschen en generell nedgång, men vi ser samtidigt en väldig ökning på nätet.

Är det internet som nedgången beror på?
- Ja det tror jag att man kan säga, sen finns det väldigt många andra alternativ; gratistidningar och TV tillexempel, och det bidrar mycket, säger Lars Nilsson som är chefredaktör för Uppsala Nya Tidning.

UNT är inte ensamma om att ha negativa siffor, även Östhammars Nyheter tappar läsare, ner med 8,3%. Upplands Nyheter ligger still. Norrtelje Tidning ökar med nästan 1%, och ännu bättre gick det för Enköpingsposten. Deras upplaga ökade med 200 exemplar och ligger nu på 10 300 läsare, en ökning på 2%, vilket får chefredaktör Thomaz Andersson att dra på mungiporna.
- Kanske är det rätt att göra en väldigt lokal lokaltidning. Det är extra kul att vi går mot trenden, säger han.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista