"Wikström behöver inte skämmas"

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth tillbakavisar nu kritiken från folkpartisten och riksdagsledamoten Cecilia Wikström från Uppsala.

I måndags meddelade Statens kulturråd att de kapar 3% av Musik i Upplands statsanslag. Det här har lett till att någonting måste försvinna, det fick bli Ungdomssymfonikerna. Så här sa en besviken dirigent, Hans Ek, imorse:
- Jag tycker det är jättetråkigt, för vi hade kommit igång bra. Det måste finnas utrymme för sån här verksamhet i länsmusiken.

En annan som inte tänker ge upp kampen om att hålla Ungdomssymfonikerna vid liv är riksdagsledamoten från Uppsala, folkpartisten Cecilia Wikström. Hon gick idag till hårt angrepp mot den egna alliansens kulturpolitik.
- Det är fullständigt oacceptabelt. Jag skäms över en regering som har sett till att det har blivit på det här sättet, säger hon.

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth håller inte med:
- Jag tycker inte att det finns någon anledning att skämmas över den borgerliga kulturpolitiken. Det får stå för henne själv, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista