Vätskeförbud på Arlanda efterlevs dåligt

Resenärerna på Arlanda har blivit sämre på att följa EU:s förbud mot vätskor i handbagaget. På Arlanda omhändertas nu 30 ton otillåtna produkter varje månad.

Förbudet från november fick en bra start, men sen gick det utför, säger Niclas Härenstam presschef på Luftfartsverket Arlanda.

Det är främst vatten och läskflaskor som resenärerna glömmer ta ur handbagaget, men även hygienartiklar som tandkräm och raklödder får resenärerna lämna ifrån sig. Mindre vanligt är det med taxfree varor som sprit och parfym. Den nya regeln verkar inte ha satt sig i folks medvetande säger Niclas Härenstam på Luftfartsverket.
- Jag tror att man vet om det här med vassa föremål, vätskor är en ny regel. Den är lite svår att förklara och ta till sig.

Tots många olika insatser från luftfartsverket för att komma till rätta med problemet verkar det inte räcka ända fram.
- Vi har mycket information om detta på flygplatsen och på vår webbplats. Vi har särskilda terminalvärdar som går runt och informerar om detta. Vi har även särskilda väktare som står innan säkerhetskontrollen och informerar och delar ut särkilda påsar som man ska stoppa sina vätskor. Men det räcker uppenbarligen inte till, avslutar Niclas Härenstam.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista