Borgerligt styre får ny miljökritik

Uppsalas borgerliga styre får nu återigen kritik för bristande miljöpolitik. Bakgrunden är ett förslag om att ta bort kravet på att hälften av UL:s bussar ska drivas med icke fossila bränslen år 2011.

Miljöpartisten Maria Gardfjell menar att det är en stark tillbakagång jämfört med UL:s tidigare miljöambitioner.

Det är inte första gången sådan här kritik kommit sedan valet i höstas. Alliansmajoriteten i Uppsala har kritiserats för att de sänkt flera miljömål, som det om hur stor andel av alla resor som ska ske till fots eller med cykel.

Nu är ytterligare ett mål på väg att förändras. Den här gången gäller det hela länet.

För idag finns ett mål som säger att hälften av Upplands lokaltrafiks fordon ska drivas med icke-fossila bränslen år 2011.

Det vill regionförbundets trafikberedning ta bort,  i stället ska det stå att andelen fordon som drivs med energieffektiv och modern teknik successivt ska öka.

Men moderaten Liv Hahne, ordförande i trafikberedningen säger att det här är inte någon ambitionssänkning:
- Absolut inte, men vi måste ha realistiska mål. Man kan inte ha mål som man inte har en aning om det går att uppnå. Vad kommer det att kosta?

Liv Hahne menar att det är en bättre väg att nu först utreda hur mycket koldioxid bussarna släpper ut och sen formulera nya miljömål med bakgrund av det . Det är planer som miljöpartisten Maria Gardfjell inte har något emot:
- Det jag invänder emot är man man vill styrka målet helt fram tills det nya målet finns. Det visar all beprövad kunskap på området. Har man inga konkreta mål att sträva mot då visar man heller inga resultat. 

Lisa Helgesson
Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista