Radioaktivitet på fel plats upptäckt på Forsmark

Trots all uppmärksamhet kan Upplandsnytt idag avslöja nya förseelser på Forsmark kärnkraftverk. Man har hittat partiklar med radioaktiv strålning i en korridor där ingen radioaktivitet ska förekomma. Dessutom har personal ännu en gång brutit mot säkerhetsföreskrifter på kärnkraftverket.

Det var under förra veckan som såkallade hotspots med radioaktiv strålning upptäcktes i en korridor i Forsmark 3. En korridor där den lägsta säkerhetsnivån gäller och där någon radioaktivitet inte ska förekomma. Händelsen är anmäld till Statens strålskyddsinstitut, där Peter Hofvander är verksamhetsansvarig för kärnkraft:
- Vi har fått information om det i måndags och vi avvaktar även Forsmarks utredning i frågan.
- Hur allvarligt är det här?
- Varje händelse måste utredas och vi måste ta reda på var det här kommer ifrån. Innan vi vet något mer så kan jag inte säga något om allvarlighetsgraden.
- Hur ofta har ni ärenden med hotspots?
- Inte så ofta, det förekommer någon gång vartannat år eller sådär.

Och veckan dessförinnan upptäcktes på nytt att anställda brutit mot säkerhetsföreskrifterna på kärnkraftverket. Då påträffades askkoppar och cigarrettfimpar i ett rum på Forsmark 1. Ett rum där det råder rökförbud och dit det också är förbjudet att föra med sig t ex mat . Enligt uppgift från väl insatta källor skulle det dessutom handla om ett rum som har den högsta säkerhetsklassificeringen, såkallat rödklassat område.

Professor Björn Karlsson, som är ordförande i reaktorsäkerhetsnämnden, reagerar starkt på händelsen:
- Något så dumt som att röka på ett sådant här område är naturligtvis inte tillåtet. Det bekräftar ju det här med säkerhetskulturen... Är det klassat område finns det naturligtvis en risk för att det finns radioaktivitet som man kan få i sig.

Jan Edberg, Forsmarks nye vd, säger angående strålningen som påträffats, att den fanns i en transportkorridor:
- Det är ju inte bra, man ska ju ha så bra rutiner så att man inte sprider aktivitet inne i anläggningen heller. I det här fallet är det ju ingen som har kommit i kontakt med det heller. Men det föreligger en risk om man har partiklar i ett område där personal passerar.
- Hur mycket strålning fanns i partiklarna?
- Det har jag ingen uppgift om.

Vad gäller rökningen säger Jan Edberg att han inte känner till vilken säkerhetsklassning som det rummet har där rökningen har skett:
- Varje sådan här händelse är allvarlig för det förtroende som omvärlden har för verksamheten i Forsmark.

Mårten Nilsson
Marten.Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista