Oro på gruppbostad efter nedskärningar

Anhöriga befarar att de boende på Hasselvägens gruppbostad i Storvreta norr om Uppsala kommer att drabbas hårt då man drar ner på personalen.

Ulla Olausson är god man och förälder till en av de boende på gruppbostaden:
- Det faller ju på sin egen orimlighet, ska någon av de boende ut då måste ju en personal följa med. Då blir en personal ensam med fyra gravt handikappade.

På gruppboendet Hasselvägen i Storvreta bor fem personer som alla är gravt handikappade. Fyra av dom sitter i rullstol, två lider av epilepsi och en av dom måste sondmatas. Hittills har det fungerat bra på gruppboendet, men sedan januari i år har man dragit ner på tjänsterna, en heltidstjänst har försvunnit. Det har gjort att dom på morgonen och på helgerna, när de alltid varit tre i personalen, nu bara är två.

Det är en allvarlig förändring, säger Ulla Olausson, då hanteringen av de boende kräver att de använder liftar, som alltid måste bemannas av två personer:
- Det betyder ju att de här två personerna är låsta vid en person. Vad händer då med de fyra andra? En kan ju få ett epileptiskt anfall, en kan kräkas. Jag tycker att rättsäkerheten är satt ur spel.

Den tjänst som har försvunnit har gjort det för att man inom kommunen har varit tvungen att flytta om resurserna till de 74 gruppboenden som kommunen driver.  Christer Nilsson är tillförordnad områdeschef för gruppboenden på Uppsala kommun:
- På vissa ställen har vi dragit ner, på andra måste vi utöka. Det är ju ett rätt så tätt boende så man har rätt så bra koll på varandra ändå. Det är så det ser ut på andra gruppbostäder vi har.

Johan Eriksson
Johan.Eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista