"Uppsala blir en förort till Stockholm"

Imorgon lägger Ansvarskommittén fram sitt förslag till ny landsindelning. Även om kommitténs förslag ännu inte är offentliggjord så har en del uppgifter redan läckt ut.

Bland annat pratas det om att dela in landet i sex till nio större regioner istället för de 21 län som fins idag. Uppsala väntas då ingå i en större region med andra Mälardalskommuner. En av de starkaste kritikerna är landshövdingen i Uppsala län, Anders Björck.
- Om det skulle genomföras skulle det innebära dramatiska förändringar. Det innebär att vi försvinner som län, vi blir väl förmodligen en förort till Stockholm. Min kritik handlar mest om att det framförallt inte finns några som helst bevis för att stora regioner växer bättre och ger fler jobb. Det finns inte heller några som helst bevis för att stora landsting ger bättre vård, säger han.

Hur stor är sannolikheten att det här kommer att genomföras?
- Det beror ju på hur man agerar i Uppland. I Halland har alla partier gått ut och sagt nej. Om man gör samma sak i Uppsala län så tror jag att det här kommer att hamna där det hör hemma; i papperskorgen.

Maria Freeney
maria.freeney@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista