"Väldigt dåligt omdöme"

Säkerhetsnämndens ordförande i Östhammar, moderaten Anna-Lena Söderblom, reagerar starkt på Upplandsnytts avslöjande i morse om att det upptäckts att anställda på Forsmark rökt på säkerhetsklassat område i kärnkraftverket.

- Det visar på ett mycket dåligt omdöme utav den personen som har tagit med sig en askkop och rökt på icke tillåtet område. Det är rökfritt på samtliga stationer i Forsmark, och det är allmänt känt, säger hon.

Är det här ett ytterligare tecken på att säkerhetskulturen inte är vad den borde vara?
- Det här är upp till varje person tycker jag. Var och en måste ta ett eget ansvar.

Här handlar det om ett rum som väldigt få personer har tillträde till?
- Då får väl de som vet vilka som har tillgång till det diskutera detta. Det måste vara en fråga för verket att ta itu med.

Bertil Alm, centerpartist i säkerhetsnämnden, säger att alla brister som upptäcks får honom att undra vilken kontroll som myndigheter som SKI och SSI egentligen har.
- Det som gör mig bekymrad är egentligen om de har tillräckligt med resurser för att kunna bedriva ett effektivt kontrollarbete. Att i efterhand upptäcka saker är inte speciellt tillfredställande. Jag är allvarligt bekymrad, och våra granskande myndigheter måste få bättre möjligheter att bedriva ett effektivare arbete, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista