Professor efterlyser psykiatriska konsekvensbeskrivningar

Innan politiker tar viktiga beslut i olika frågor borde man genomföra en sorts psykiatrisk konsekvensanalys - precis på samma sätt som man till exempel gör miljökonsekvensbeskrivningar. Det kräver Wolfgang Rutz, som är chef för Enheten för Hälsofrämjande psykiatri i Uppsala.

Landstinget i Uppsala bestämde sig för ett par år sedan att som första landsting i landet inrätta en enhet inom psykiatrin som inte arbetar med sjukdom utan som på olika sätt ska hitta vägar att befrämja den psykiska hälsan.

I dagarna lämnade de sin rapport för år 2006, och det är en i stora delar dyster läsning. I en av kommunerna i Uppland tycker t.ex. fler än hälften av alla flickor mellan 16 och 18 år att livet är totalt meningslöst.

- Jag skulle önska att det i varje landsting skulle finnas en sorts analysgrupp som har som uppgift att analysera och konsekvensbeskriva de konsekvenser som vissa politiska beslut kommer att ha, säger Wolfgang Rutz.

- Regringen har sina miljöexperter, likaså stora företag. Jag skulle vilja önska mig precis samma sak när det gäller den psykiska miljön.

Reporter
Urban Björstadius
Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista