Vårdcentraler öppnas för privata vårdföretag

Det är stora skillnader mellan vårdcentralerna i länet. Både när det gäller hur de klarar sin ekonomi och hur snabbt patienterna får hjälp.

Det här visar en alldeles ny översyn av vårdcentralerna som presenterades idag för de ledande politikerna inom landstinget. Presentationen hölls av Ann-Charlotte Frank-Lindgren som är primärvårdschef i länet, och hon säger att skillnaderna är mycket stora.
- När det handlar om ekonomi finns det stora skillnader, vilket jag kan behöva analysera mer för att se varför det är så.

Det man sett i undersökningen är bland annat att vårdcentralerna har väldigt olika ekonomi, tiden patienten får vänta innan den får träffa läkare skiljer sig väldigt mycket och en del husläkare har över tusen fler patienter listade hos sig än en del andra.

Anledningen till att man undersökt hur det är på vårdcentralerna är att politikerna inom landstinget velat få se samlad information kring läget på vårdcentralerna. De vill ha ett underlag så att de ska kunna fatta besut om bland annat nya ersättningsformer och alternativa driftsformer, som tex privata vårdcentraler. Ann-Charlotte Frank Lindgren säger att ett sätt att komma tillrätta med problemen inom primärvården är mer pengar.

Folkpartisten Ismail Kamil är ordförande i Hälso- och sjukvårdstyrelsen som beställt översynen av vårdcentralerna, och det var idag som han för första gången fick den presenterad för sig:
- De vi har fått redovisat för oss är totalt oacceptabelt, säger han.

Några extra resurser till vårdcentralerna vill Kamil inte lova. Däremot är han öppen för att privatisera tex vårdcentraler:
- Det kan bli privata husläkare, det kan bli entreprenörer. Driftsformerna ska inte vara avgörande, innehållet är viktigast. Jag som ordförande har det yttersta ansvaret för att se till patienternas perspektiv, säger han.

Ulrika Hüllert
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista