Stor mälardalsregion föreslås

Uppsala län blir en del av ny mälardalsregion, tillsammans med Stockholms, Västmanlands, Södermanlands och Gotlands län. Det föreslår Ansvarskommittén som idag presenterade sina idéer kring hur Sverige ska indelas i framtiden. Arne Sandemo är moderat landstingsråd:

- Det är en besvikelse är att man inte gör upp mer med vad man ska göra kommunalt, att man inte tittar på andra alternativ för sjukvårdens finansiering och organisation. Nu blir det en typ av landstingsförstoring, istället för att diskutera hur man kan underlätta för en regionförstoring, hur man ska integrera slagkraftiga regioner.

Det är bland annat för att förbättra sjukvården som ansvarskommitten föreslår att dagens 21 landsting ska ersättas av sex eller nio så kallade regionkommuner. Kommitten har lagt fram två förslag och i båda fallen kommer Uppsala ingå i en mälardalsregion tillsammans med fyra andra län, däribland Stockholms. Det har tidigare spekulerats om att den regionen skulle blir för stor, en regionkommun ska helst inte ha fler än två miljoner invånare, men så ser de två förslagen ut.  Slutligen är det riksdagen som beslutar hur det kommer att bli.

Arne Sandemo, moderat landstingråd tror att en större region kommer att gynna Akademiska sjukhuset, men också att det kan öka avstånden mellan patienter och beslutsfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista