Krav på ny utredning av olycksvägen

Vägverket måste snabbt ändra sin syn på länsväg 288 mellan Uppsala och Östhammar. Efter den svåra trafikolyckan igår morse som krävde sex människors liv så upprörs nu föreningen ”Rasbo i Samverkan” över hur vägverket inte har hörsammat deras klagomål om den olycksdrabbade vägen.

- Vägverkets plan för ombyggnad av väg den är ju helt förkastlig, det måste ju fram en väg som mättar ett framtida trafikflöde, inte dagens trafikflöde.

- Men mättar den dagens trafikläge som det ser ut nu då?

- Nej, säger Birgitta Elfving som är ordförande i föreningen Rasbo i Samverkan.

Föreningen arbetar bland annat för en breddning av väg 288. Som den ser ut idag är den för smal, menar Birgitta Elfving. Speciellt just på den här platsen där olyckan inträffade och sex människor omkom igår. 288:an är ovanligt olycksdrabbad om man jämför med andra liknande vägar runt om i landet. Mellan 1997 och 2004 har sex personer omkommit på den här sträckan och ett 40-tal skadats.

- Det får plats två bussar i bredd och så är det ett litet mellanrum och får då en buss sladd, då har den inget utrymme för att häva sin sladd, menar Birgitta Elfving.

I en förstudie från 2005 om sträckan Hov-Gimo, där just den här olyckan inträffade skriver Vägverket att vägavsnittet har bristande framkomlighet och trafiksäkerhet. Vägen har dessutom bitvis dåliga siktsträckor och sidoområdet är inte trafiksäkert. Men Vägverket har inga planer på att börja bygga om vägen, med bland annat mitträcken, förrän tidigast 2013. Det beslutet behöver omvärderas menar Birgitta Elfving.

- Om man tittar på de medel som finns tillgängliga så gör ju vi årliga prioriteringar ihop med regionsförbund och länsstyrelser och tittar på i vilken takt vi hinner beta av vägnätet och då kommer den här vägen så pass långt ner, säger Anders Kindmark som är vägbyggnadschef på Vägverket region Mälardalen.

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista