Kritik mot skolnedläggning

Mycket kritik och många frågor kom fram på ett möte igår kväll om förslaget att lägga ner Jumkils skola utanför Uppsala.

Det var det första i en rad av möten där politiker bjuder in kommuninvånare att diskutera de stora förändringar som föreslås i skollokalsutredningen.

-I stort var det bra men dom som var här och representerade har dåligt på fötterna, dålig kunskap och inget förtroende, det är vad jag tycker. Sade föräldern Elisabeth Holmberg efter mötet.

Men det började två timmar tidigare. Med att många kom till Jumkils skolas gymnasitksal, dubbelt så många som det går barn i skolan, och 150 koncentrerade ansikten var vända mot overhead-bilden på väggen när kommunen presenterade bakgrunden till förslaget att lägga ner skolan. Och lika många nickade i samförstånd när en grupp föräldrar presenterade sitt motförslag.

Det här var det första av tio sådana här möten. De ska hållas i alla områden i stan. På grund av de stora förändringar som föreslagits för att kommunen inte ska betala onödigt mycket för skolans lokaler.

Under mötet i Jumkil överlämnades en protestlista med 1387 underskrifter.

Den kriktik och de frågor som kom upp handlade bland annat om att flera tyckte att faktaunderlaget var dåligt. Samt att det skulle bli förödande för bygden om skolan lades ner. Men kanske mest om att jumkilsbarnen skulle få långa resor om de delades upp på andra skolor.

Som representant för kommunen deltog moderaten Cecilia Forss är ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Hon säger att frågan om kostnader för skolskjusarna skall fortsätta att utredas och den kritik som kom fram under kvällen skall tas med i den utredningen.

-Här har dom ju gjort egna beräckningar som jag kommer ta hem, dom har framfört alternativ till vår utredning, dom ska vi också titta på väldigt noggrant. Säger Cecilia Forss från barn- och ungdomsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista