Bråk kring biogas till rättegång

Uppsalas biogasanläggning klarar inte av att ta emot så mycket avfall som det var tänkt. Det menar kommunen som nu stämmer bolaget YIT vatten och miljöteknik AB på omkring 30 miljoner kronor.
När Uppsala kommun 1996 ville bygga en biogasanläggning var det YIT Vatten och Miljöteknik AB som fick uppdraget att konstruera och bygga den. Anläggningen skulle omvandla avfall till biogas som sedan skulle driva stans bussar. Men vid en provdrift 1998 visade det sig att anläggningen inte klarade av så mycket avfall från restauranger och slakterier som kommunen tänkt. Kommunen menar att det här beror på att bolaget konsturerat biogasanläggnignen fel, medan bolaget säger att det avfall anläggningen skulle ta hand om i verkligheten innehöll mer metall och sten än man kommit överens om. Seved Stridebarg är bolagets advokat. - De har inte gjort något fel. Med de här produkterna som i verkligheten kom, som innehöll metall, sten och grus, fordras att anläggningen utformas på ett annat sätt än som var avtalat. När problemen med anläggningen upptäcks, så kunde kommunen och bolaget inte komma överens om ombyggnaderna och vem som skulle betala för dem. Kommunen tog därför in ett annat bolag som byggde om biogasanläggningen. Sedan dess har kommunen och YIT förhandlat om vem som ska betala - men de har inte kommit överens och Uppsala kommun kräver nu i en stämningsansökan föetaget på de pengar som man fick betala till det andra bolaget för ombyggnaden. Med vite och ränta blir det runt 30 miljoner kronor. Bolaget kommer i sin tur att kräva kommunen på mellan 5 och 10 miljoner, bland annat för att de inte tycker att de fått betalt för allt arbete de har gjort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".