Dålig arbetsmiljö på äldreboende

Björkgården och Danielsgården i Tierp får kritik för att arbetsmiljön är alldeles för dålig. Personalen har tidigare skrivit protestbrev till politikerna, och nu kommer arbetsgivarna tvingas betala vite om situationen inte förbättras.
På Björkgården har protesterna gällt att vikarier inte tas in vid vakanser, att extravak inte tas in till döende patienter och att gamla ibland måste gå och lägga sig tidigt på kvällen för att det saknas personal. På Danielsgården har även där rapporterats om gamla som måste lägga sig tidigt på kvällen till följd av personalbrist och om gamla som inte får duscha tillräckligt ofta. Nu har arbetsmiljöinspektionen besökt båda äldreboenden och konstaterar att det finns brister i arbetsmiljön. På båda ställen saknas ett systematiskt arbete för en god arbetsmiljö. På Danielsgården finns ingen regelbunden kartläggning av arbetsmiljön och på Björkgården finns över huvudtaget inget forum för regelbunden diskussion av arbetsmiljön. På Björkgården kritiseras ledningen att en förändrad kvällstjänstgöring införs utan att konsekvenserna tillräckligt har belysts. Totalt får Björkgården kritik på elva punkter och Danielsgården på sju. Senast 18 oktober ska ledningen ha lämnat in sin plan för vilka åtgärder som ska vidtas för att få bukt med dom påpekade bristerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".