Personvalskampanjer i Uppsala redovisas inte

Alla politiker i Moderaterna och Kristdemokraterna i Uppsala kommer inte att redovisa varifrån de fått sina pengar till personvalskampanjerna ifrån. Detta trots att det finns en överenskommelse mellan alla partisekreterare om att partierna ska vara öppna med den här typen av uppgifter.
De politiker som bedriver personvalskampanjer är fria att ta emot pengar från organisationer, personer eller företag för att betala kampanjen. Det finns idag ingen lag som säger varifrån politikerna får eller inte får ta emot pengar, men det finns en överenskommelse mellan partisekreterarna i alla riksdagspartier där det står att redovisningen av partiernas intäkter ska vara så öppen som möjligt och att det är rimligt att väljarna vet hur enskilda kandidater finansierar sina personvalskampanjer. Väljarna ska få veta om pengarna kommer från sådant de kan tycka är olämpligt, till exempel vapen- eller porrindustin. Men i Uppsala så har i nuläget varken Moderaterna eller Kristdemokraterna tänkt begära in uppgifter om varifrån alla politiker fått sina pengar. Överenskommelsen mellan partisekreterarna är ju bara en uppmaning till lokalplanet säger Lars-Peter Swärdh, partiombudsman för Moderaterna i Uppsala län. Socialdemokraterna och Folkpartiet i Uppsala kommer att begära in uppgifter från alla kandiater. Centern kräver att större bidrag redovisas. I Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det ingen som bedrivit personvalskampanj. Lars-Peter Swärdh i Moderaterna säger dock att efter diskussioner med Upplandnsytt kanske man ta fram uppgifter om alla politiker om det begärs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".