Kritk mot ministerförslag

Rektorn på Uvengymnasiet i Uppsala tror inte att det är en bra lösning att fler elever på individuella programmet läser teoretiska ämnen, något som utbildningsminister Tomas Östros vill.
-Det kan vara så att de är skoltrötta och om de då får göra någonting annat ett tag så kan de få lusten tillbaka att börja plugga, säger Per-Arne Kempemo, rektor för det individuella programmet på Uvengymnasiet i Uppsala. På individuella programmet går elever som inte har behörighet till att gå de vanliga gymnasieprogrammen. Den vanligaste formen av individuella programmet ger stora möjligheter till praktik och lärlingsverksamhet. Ett programinriktat individuellt program är en nyare form, som är mer teoretisk. Samtidigt som man kompletterar sin behörighet i grundskoleämnena läser man gymnasieämnen från ett bestämt nationellt program. Det är den typen av individuellt program som utbildningsminister Tomas Östros vill satsa på. Per Arne Kempemo menar istället att ett programinriktat individuellt program bara fungerar för dom som vet vilket yrke dom vill inrikta sig på. Han vill utveckla det vanliga individuella programmet istället och bygga upp en effektiv lärlingsverksamhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".