Företagare ska stötta Uppsalas blodbank

Ett nytt projekt, startat av studenter, ska hjälpa blodcentralen i Uppsala att få fler blodgivare. Idén går ut på att certifiera företag som låter sina anställda lämna blod på arbetstid.

Hittills har man fått bra respons på projektet, berättar projektledarstudenten Louise Nordenberg.

- De är jättepositiva, det är många företag som stöttar oss och tycker det är jätteroligt att vi satsar på något som gynnar hela Uppsala, säger Louise Nordenberg.

I en kontorlikande lokal i centrala Uppsala sitter nu Louise Nordenberg och 15 av hennes klasskamrater och jobbar med att värva fler företag åt projektet, som går ut på att få företag att säga att de låter sina anställda ge blod på arbetstid, och på så sätt skapa stabilare blodbank i Uppsala, och för företagen är det här att bra sammanhang att synas i , menar Louise Nordenberg.

Alla företag som går med kommer att synas på blodcentralens hemsida. Hittills har ett tiotal företag gått med i initiativet, vilket glädjer Maria Sivertsson på blodcentralen i Uppsala. Centralen har tappat givare den senaste tiden. För att komma ikapp har man nu satt en målsättning om att hitta 2500 nya givare till i augusti i år, och med hjälp av certifieringsprojketet kan man komma långt, tror Maria Sivertsson.

- Det känns jättebra och jag tror verkligen på det här. Vi kommer nog nå över det här, säger Maria Sivertsson.

Men kommer de anställda på företagen verkligen nappa på det här?

- Ja, det tror jag. Och jag kommer ringa företagen och skicka ut information, så jag kommer hålla koll på hur det går.

Maria Sivertsson tror att andra blodcentraler i landet nu kan ta efter den här modellen för att få fler blodgivare, redan har blodcentraler hört av sig till Uppsala. 

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista