Vägprojekt ska rädda grodor

Vägverket vill bygga fler grodtunnlar för att rädda grodorna längs de uppländska vägarna. Därför startar Vägverket en inventering av vägavsnitt där många grodor och kräldjur korsar vägbanorna.

- Vi vill komma åt information om var grodorna korsar våra vägar. På våren vandrar grodorna för att ta sig till andra dammar eller vattendrag och lägga äggen. Om de går över en väg så blir de dödade, och det vill vi komma åt, säger Elinor Caruth, miljöspecialist på Vägverket Region Mälardalen.

Det här ingår i Vägverkets drive att skapa alternativa passager för grodor och salamandrar som är fridlysta. I Uppland finns bara en enda grodtunnel idag. År 2005 byggdes en grodtunnel under väg 290 i Östhammars kommun. Den har en 650 meter lång fångstarm på båda sidorna av vägen och flera småtunnlar. Kostaden låg då på 660 000 kronor.

För att rädda flera av de olika grodarterna behöver Vägverket bygga fler grodtunnlar och behöver nu få in uppgifter från kommuner, miljövårdsföreningar och lokalbefolkningen i Uppland. Och det är nu, under parningstiden i april-maj, som Vägverket måste få in tips om på vilka vägavsnitt grodorna passerar.

- Det är ju nu vi vill ha tipsen och sedan får vi följa upp med inventeringar nästa år när grodorna är ute och rör på sig igen, säger Elinor Caruth på Vägverket.

Så det är viktigt att det kommer in rapporter från folk om var det finns grodövergångar på vägarna?

- Det är jätteviktigt. Vi vill ju ha vår inventering så heltäckande som möjligt, säger Elinor Caruth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista