Akademiska sjukhuset vill ha kamera i akutintaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala ansöker nu om tillstånd för kameraövervakning. De vill kunna se vem som står utanför akutintaget för att minska på hot och våld mot personalen.
- Som det är i dag är ju akutintaget öppet i stort sett dygnet runt. Vad jag förstår av personalen känner man sig många gånger ganska otrygg, säger Monique Holmgren som är säkerhetschef på sjukhuset. Akademiska sjukhuset har minskat ned på akutpersonalen under kvällar, nätter och helger. Man hinner inte kontrollera vilka som kommer in i lokalerna på samma sätt som tidigare. Enligt ansökan skulle kamerorna placeras ut vid huvudingången till akutmottagningen. Får man ett ja från Länsstyrelsen hoppas Monique Holmgren att det kan ske redan i slutet av november. Tanken är inte att folk ska bandas, det är bara en tvkamera som ska visa vem som står utanför porttelefonen, och orsaken är alltså att personalen vid akuten ganska ofta tvingas handskas med våldsamma personer. -
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".