Positiva reaktioner på ny arena i Uppsala

Svenska friidrottsförbundet ser positivt på en ny inomhusarena i Uppsala.

Österängens idrottsplats i Fålhagen kan förvandlas till en ny stor arena för flera idrotter.

- Det låter helt enormt, i alla fall när det gäller att ha någonstans att träna för våra aktiva under vintersäsongen, säger Madeleine Melander som är ordförande i friidrottsbundets tävlingskommitté.

Upplandsnytt berättade på tisdagsmorgonen om den nya unika inomhusarenan som med sin 400-meters löparbana skulle bli den enda i sitt slag i Europa. Dessutom skulle den, tack vare sin storlek, kunna användas som idrottslokal åt flera hundra skoleelever samtidigt, och den skulle också mätta de behov som finns hos idrottsföreningar i Uppsala.

- Det är många landslag som åker runt hela världen för att de skall kunna träna i rätt klimat eller en bra anläggning. Där kan Uppsala vara med och erbjuda detta, säger Ali Moulavi, ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden.

Och just den idén gillar Madeleine Melander på svenska friidrottsförbundet också.

- Många av våra elitaktiva åker ju på träningsläger, men det kan ju vara ett alternativ, med fler läger och då på hemmaplan, säger Madeleine Melander.

Men när det gäller internationella tävlingar i Österängenarenan så kan det finnas problem. För eftersom den skulle bli den enda i sitt slag med en 400-meters löparbana inomhus så finns det idag inga regler som säger att man får tävla just inomhus på såna banor.

- I dag finns inga arenor som är så stora, så vi på friidrottsförbundet får nog börja bearbeta de internationella organen för att större tävlingar skall kunna gå på en sån här arena, säger Madeleine Melander på svenska friidrottsförbundet.


Reporter Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista