Vindkraftverk till havs.Foto: Lars Pehrsson/SCANPIX

Vindkraft till Norrtälje på förslag

Inom bara några år kan en betydande utbyggnad av vindkraftverk komma att ske i Uppland och Stockholmsområdet, bland annat i Norrtälje kommun.

Länsstyrelsen i Stockholm föreslår nu fyra områden, tre till havs och ett på land, som särskilt intressanta för framtida vindkraftparker. Men det dröjer innan något är klart.

- Det kan nog dröja ett tag, om inte annat så tar det ju lång tid att planera för stora vindkraftsparker, säger handläggaren Anna Dominkovic på Länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsens förslag innefattar ett område väster om Hallstavik, ett utanför Almagrundet i Värmdö kommun, ett vid Landsort och en utvidgning av ett område öster om Stora Björn i Ålands hav.

Det sistnämnda är det enda område i Stockholms län som i dag är klassat som riksintressant för vindkraft.

Hur många vindkraftverk det kan komma att bli är för tidigt att säga. Det är enligt Anna Dominkovic något som de företag som står för byggnationen kommer ta ställning till senare. Uppemot 70 meter höga blir de i alla fall, kraftverken, och ute till havs bruka de kunna bli större och högre än inne på land.

Hittills har utbyggnaden av miljövänlig vindkraft i Stockholms län varit nästan obefintlig, till skillnad från till exempel i södra delen av landet. Det kan det nu bli ändring på...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista