Tycker älgar om socker?

Att blanda socker i vägsaltet är skonsammare både för miljön och bilarna. Vägverket testar nu flera olika socker och salt-blandningar. Men risken finns att det ger fler viltolyckor.

Man befarar att socker kan locka upp vilda djur på vägarna och därmed öka antalet olyckor. Nu ska man testa det på en älgfarm i Jämtland.

- Det är ju förhoppningen att älgarna inte bryr sig om det här, för i såna fall är det ju fritt fram att använda det här, säger Frida Hedin, biolog och agronom i Uppsala, som håller i försöket.

Vägverket har testat olika sockersaltblandningar på teststräckor i bla Värmland sedan 2004. Resultaten är inte säkerställda, men mycket talar för att en sockerblandning är en effektivare halkbekämpare än rent salt  och dessutom mindre skadlig för miljön.

Frida Hedin som är biolog och agronom i Uppsala har gjort tester tidigare vid Grimsö försöksstation. Nu går hon vidare med en uppföljande studie. Den nya studien kommer att genomföras på älgfarmen Moose Garden utanför Östersund.

- Nu ska vi ge dom saltstenar och socker/saltstenar, och sedan ska vi väga stenarna varje vecka för att se vad de äter minst av, säger Bengt Axelsson som sköter älgarna på älgfarmen i Orrviken utanför Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista