Salas storfängelse tas i bruk

Nu har verksamheten dragit igång vid det som ska bli Sveriges största fängelse - Salberga - på det gamla sjukhusområdet mitt inne i Sala. Området har i princip stått övergivet sedan mentalsjukhuset lades ned. Fängelset ska ha plats för 343 intagna och 250 anställda.

1400 meter fängelsemur ersätter nu den granhäck som förut inhägnade sjukhuset, och detta mitt i stan och mitt i bostadsområden. Därför har man jobbat mycket med miljön och utformningen också från kommunens sida.

- Vi har jobbat med planteringar, kullar och stängsel - olika sätt att möta det som skulle kunna kännas väldigt påträngande för de kringboende, säger Carola Gunnarsson, som är finanskommunalråd i Sala.

Ombyggnaden till fängelse har gått med rekordfart. Första kontakterna mellan Kriminalvården och Sala kommun togs för drygt två år sedan och då var tanken att göra ett mycket mindre fängelse. Men behovet av fängelseplatser bara ökar och här var förutsättningarna optimala, bl a med ett redan utbyggt kulvertsystem mellan alla hus, så man hyr nu hela området som snart är färdigrenoverat. Trots att inte allt är färdigt har de första häktesplatserna redan tagits i bruk, innan porten är på plats och muren helt färdig.

- Det finns ett behov av häktesplatser och vi har bedömt att vi kan tillgodose säkerheten kring de hus som är klara, säger anstaltschefen Christer Fränneby.

Till hösten ska allt vara klart och all nyrekryterad personal färdigutbildad. Bara logistiken kring rekrytering och utbildning av 250 nya kriminalvårdare har varit en utmaning. Men Christer Fränneby är idag nöjd - det har gått över förväntan.

- Man har varierande bakgrund. En stor andel har akademisk bakgrund, vi har personal som har erfarenhet från psykiatri och olika omvårdnadsprogram. Sedan har vi också lärare psykologer, folk som velat satsa på det här...


Kontakta reportern:
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".