Akademiska bättre på hygien - multiresistent bakterie minskar

En hårdsatsning på hygienen kan ha bidragit till att Akademiska sjukhuset i Uppsala lyckats få ner antalet fall av den multiresistenta bakterien klebsiella. Sjukhuset har varit bland de mest drabbade ställena i landet.

- I dag har vi sett en nedgång i antalet smittade. Vi har haft en bra bit över 200 patienter sedan utbrottet började, värst var det i september förra året när vi hade 19 nya fall, säger Ulrika Ransjö, överläkare och chef på vårdhygienska avdelningen på Akademiska sjukhuset.

- Nu hittar vi fortfarande enstaka patienter, en varannan vecka eller så. Vi kan inte säga att utbrottet är slut, men vi säger att det är en tillfällig nedgång.

Tre personer avled av bakterien

Den multiresistensta bakterien klebsiella har funnits på Akademiska sjukhuset sedan 2005 och hittillas har 234 personer smitttas, i tre av fallen har personerna avlidit. Akademiska sjukhuset är ett av de ställen som har drabbats hårdast i Sverige, men nu har alltså fallen minskat.

Det är inte helt enkelt att säga vad nedgången beror på. Ulrika Ransjö hoppas att det är sjukhusets satsningar på information och hygien lett till nergången, men det kan också vara att bakterien kommer och går med årstiderna. Statistik från Uppsala, och från utlandet, visar att flest smittas under sommaren. Så först efter sommaren kommer man säkert veta om det är den höjda hygiennivån som har minskat fallen eller inte.

Dubblad förbrukning av desinfektionsmedel

Det har skett dramatiska förändringar av hygienen sedan i höstas då en rad åtgärder infördes. Det här visar sig genom att förbrukningen av desinfektionsmedel har fördubblats på sjukhuset. Och satsningen kommer att trappas upp till sommaren för att möta en eventuell ökning av bakterien. Så man kan kan man känna sig trygg som patient.

- Ja, det kan man. Det vill jag säga väldigt tydligt. Vi har en utomordentligt säker och trygg vård, säger Ulrika Ransjö, överläkare och chef på vårdhygienska avdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".