Åtal väckt för mord i Siggefora

Två 43-åriga män åtalades idag misstänkta för att ha mördat en äldre man på Siggefora camping i Järlåsa i början av januari i år. De två ska, enligt åklagaren, ha misshandlat mannen kraftigt, och bland annat tvingat av honom koden till hans bankkort. De använde sedan kortet och tog ut pengar från hans konto.

Åklagaren Anne Sjöblom berättar så här om vad hon och polisen tror hände i 70-åringens husbil den helgen:

- Det vi kan visa är att de umgicks de två misstänkta och den dödade mannen hela kvällen och att de under tiden de umgicks har berövat den här mannen livet , säger Anne Sjöblom.

Polisen tror att dom två 43-åringarna hoppat eller stampat på 70-åringen så han dog. Före det hade han blivit kraftigt misshandlad, där syftet tycks ha varit att få 70-åringen att avslöja koderna till hans bankkort, något som också lyckades och männen gjorde sen på natten mot söndan uttag på 7000 kr från en uttagsautomat i Heby. Det är oklart om dom två 43-åringarna ansåg att 70-åringen var skyldig dom pengar eller om det bara var en idé som dök upp att tvinga till sig hans pengar. En av dom åtalade är långtradarchaufför, och det framgår av polisutredningen att han tycks ha sysslat med cigarettsmuggling, och även den andre åtalade har enligt åklagaren sysslat med smuggling i olika former. Det är oklart om det skulle kunna ha nån koppling till mordet. En märklig omständighet i det här mordfallet är att ett tips kom till polisens kännedom om att en av dom åtalade skulle ha mördat nån, ett tips som kom redan innan polisen hade vetskap om att nån hade mördats i Uppsala.

Båda dom åtalade nekar till brott. Men Anne Sjöblom ser bevisläget som gott:

- Dels har vi teknisk bevisning och sen så har vi ju det faktum att de här tre har umgåtts den här tiden som han avlider och ingen annan har varit närvarande, säger Anne Sjöblom.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista