Personer med Parkinsons eller MS får inte den hjälp de behöver

Många neurologiskt handikappade, som till exempel har MS eller Parkinsons, anser att de får mycket mindre rehabilitering än de behöver. Det visar en enkät som Neurologiskt Handikappades Riksförbund gjort.

Arja Hill ordförande i NHR i Uppsala län och har själv ms:

- Vi har en bra rehabilitering men tyvärr är det så att det bara är sex platser. Vi tycker att sex platser är på tok för få. Vi brukar kallade det för landstingslotteriet, säger Arja Hill 

NHR har frågat nästan 1000 av sina medlemmar i landet om vad de tycker om de möjligheter de har till att få rehabilitering. Och i hela landet är det nästan 6 av tio som svarat att de saknar någon form av rehabilitering. I Uppsala län ser siffrorna liknande ut.

Tre av tio här tycker också att de inte får tillräcklig information om neurologisk rehabilitering.

Verksamhetschef inom rehabiliteringsmedicin på Akademiska sjukhuset Carl Molander:

-  Budskapet att man skulle kunna göra mer på det här området det håller jag med om, man skulle kunna jobba mer; primärvård tillsammans med kommun och hjälpa till så att de patienterna får den vård de behöver, säger Carl Molander

Varför gör man inte det idag då?

Det är ett av huvudproblemen att kunna samordna det här på ett bra sätt, jag kan inte svara på varför det inte går, säger Carl Molander.

kontakta reportern

ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista