Brist på flygledare i tornet. Foto:Scanpix

Risk för flygkaos i sommar

Flygledarna på Arlanda varnar för stora förseningar i flygtrafiken till sommaren. Orsaken är den brist på flygledare som uppstått och som bland annat ställde till problem för flygtrafiken på flygplatsen under förra veckan.

Peter Lennartsson, som är ordförande för fackförbundet ST inom flygledningen, är oroad inför sommaren.

- Om vi inte hittar en lösning får vi jätteproblem och det drabbar naturligtvis flygresenärer, flygbolag, oss, Luftfartsverket, ja alla som arbetar med flygverksamhet, så vi måste hitta en lösning, säger Peter Lennartsson, ordförande för flygledarna inom ST-facket.

Det är bara ett par månader kvar. Hinner ni?

- Jag hoppas det.

Peter Lennartsson säger att efter att flygtrafiken minskade efter 11 septemberattentaten 2001 antog Luftfartsverket en besparingsplan som bland annat drabbade trafikledarna.

Inga vakanser skulle återbesättas, och utbildning av trafikledare ställdes in.

Men under senare år har flygtrafiken ökat igen. Det har gjort att det i hela landet saknas runt 70 flygledare.

Och bristen har drabbat Arlanda hårt eftersom grundbemaningen är låg i flygledartornet.

Under förra veckan drabbades flygtrafiken på Arlanda av förseningar. Vissa dagar var nästan hälften av personalen i tornet borta på gund av sjukdomar. Inför sommarens semesterperiod spår facket att problemen också kan sprida sig till övriga flygplatser i landet.

ST inom flygledningen och Luftfartsverket sitter i förhandlingar just nu om hur problemen ska lösas inför framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista