Provoice riskerar böter för säljsamtal

Telemarketingföretaget Provoice i Uppsala får kritik av Konsumentverket. Verket anser att Provoice bryter mot god marknadsföringssed när de bland annat ringer upp privatpersoner med så kallade tysta samtal, och anmälningarna mot Provoice har ökat kraftigt den senaste tiden.

Vi hör Cecilia Hurtig på Konsumentverket:

- Konsumenterna upplever det som ett stort problem. De blir less och orkar inte med det och känner sig trakasserade.

Telemarketingföretaget Provoice i Uppsala ringer på uppdrag av andra företag hem till privatpersoner för att till exempel sälja ett nytt abonnemang eller en försäkring. Men inte alla vill ha den här typen av samtal och har därför anmält sig till det så kallade NIX-registret, vilket innebär att de helt enkelt ska slippa få hem samtal från telefonförsäljare.

Förra året fick Konsumentverket in 14 anmälningar mot Provoice - anmälningar som kom från personer som var NIX-registrerade och också från personer som upplevt så kallade tysta samtal. Det ringer i telefonen och när man svarar så är det ingen där.

Företaget lovade konsumentverket förra året att man skulle skärpa sig, men det har inte blivit bättre. Hittills i år har det kommit in lika många anmälningar som under hela förra året.

Konsumentverket kräver nu ett svar från företaget och vill ha in det senast nästa fredag. Om inte Provoice skärper sig så riskerar de ett förbud och vite.

Upplandsnytt har försökt få någon på Provoice att ställa upp på en bandad intervju, men istället har Provoice valt att skicka ett mail där dom skriver rent generellt att de arbetar med problemet med tysta samtal. När det gäller samtal till NIX-registrerade personer skriver de att de får bli upprinda eftersom de har ett avtal med Provoice uppdragsgivare.

reportrar
alexander.gagliano@sr.se
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista